I Uppsala växer träd på våra hus - ByggVesta

I Uppsala växer träd på våra hus

Om du bor i Uppsala kanske du har sett att det har pågått spännande saker på vårt hus vid korsningen Kansliskrivargatan och Amanuensgatan? Det är en unik muralmålning av konstnären Lex Zooz – 200 kvadratmeter stor! I den växer färgglada träd upp ur stenar vid husets fot.

När vi tog det första spadtaget för Rosendalsfältet, utlyste vi också en konstnärstävling för en drygt 200 kvadratmeter stor väggmålning på en av husets gavlar.

Efter en första urvalsprocess bjöd vi på ByggVesta in tre konstnärer till en skisstävling. En jury bestående av representanter från bland annat Grön Bostad, ByggVesta, Utopia Arkitekter och Uppsala kommun valde ut muralmålaren, illustratören och konstnären Lex Zooz från Estland som vinnare.

M__lningen

Målningen ”Respiration” som Lex arbetat med sedan slutet av sommaren, porträtterar träd som växer fram ur stenar. Lex själv säger att de symboliserar den nordiska andan – den som klarar att leva här, kan överleva var som helst. Och det är möjligt, även bland stenar kan man växa.

Alla inblandade – byggherre, arkitekt och entreprenör – är väldigt stolta över detta fina projekt som vi skapat och byggt tillsammans och vi tror att våra hyresgäster också kommer att känna sig stolta att kunna säga ”det här är mitt hus – här bor jag

– Carl Johan Casserberg, projektledare ByggVesta

Om du tycker om huset och dess målning, får du gärna nominera Rosendalsfältet till Uppsala kommuns arkitekturpris som delas ut för god arkitektur och hållbara lösningar för byggnader, offentliga platser eller hela miljöer.

Här kan du läsa mer om huset Rosendalsfältet. Här kan du läsa mer om hur vi bygger.

Kundservice