Vi har gjort det enkelt & smidigt att hyra lägenhet - ByggVesta

Ställ dig i vår kö om du vill hyra en lägenhet

Våra köregler

ByggVestas bostadskö är helt gratis. För att behålla din plats i kön behöver du bara följa några enkla regler.

Vill du hyra en lägenhet hos oss? Då ska du ställa dig i vår kö via vår hemsida – det är helt gratis. Då kan du söka lägenheter, kolla dina köpoäng och ladda upp intyg för att snabbt kunna söka en ledig lägenhet. För att behålla din plats i kön behöver du bara följa några enkla regler.

Kom ihåg att om du får ett hyreskontrakt hos oss via en bostadsförmedling så måste du registrera dig i vår kö för att kunna samla köpoäng hos oss, det sker inte automatiskt när du fått en lägenhet.

Köregler

 • Du får en poäng per påbörjad ködag.
 • Du måste ha fyllt 16 år för att få ställa dig i vår kö.
 • Om två sökande har samma köpoäng så är det tidpunkten vid registrering som avgör vem som har rätt till lägenheten.
 • För att behålla dina köpoäng måste du vara aktivt sökande, vilket innebär att du måste logga in på din profil minst en gång per år. Om du inte loggar in inom dessa intervall så nollställs köpoängen och hela ditt konto inaktiveras (raderas) .
 • ByggVesta återskapar aldrig köpoäng som har nollställts på grund av inaktivitet.
 • När du tecknat ett avtal för en lägenhet så nollställs köpoängen och du spärras från att kunna söka ny lägenhet inom 12 månader från inflyttningsdatum. Notera särskilt att även köpoäng för eventuell medsökande nollställs automatiskt. Tecknar du avtal på en studentlägenhet eller ungdomslägenhet för kompisar behåller du dina köpoäng.
 • Du kan anmäla ditt intresse för max tre lägenheter samtidigt. Du kan få erbjudande på alla tre.
 • Innan du kan tacka ja till en lägenhet behöver du ladda upp intyg på "Mina sidor" som styrker t ex din inkomst. Om du har en medsökande - glöm ej att ladda upp intyg även för den personen. Läs mer om vilka intyg vi behöver här. Observera att vi verifierar dina uppladdade intyg först då du blir aktuell för en lägenhet.
 • Om du visar intresse för en lägenhet och inte uppfyller våra hyreskrav avseende inkomst, eller om du lämnar falska uppgifter, blir du spärrad från att söka lägenhet hos oss i ett år.
 • Om du tackar ja till en lägenhet och inte laddat upp de efterfrågade dokumenten, anställningsavtal (gäller ej studentavtal), tre senaste lönespecifikationerna samt en kreditupplysning, kommer du att bli spärrad i 3 månader. Upprepas detta efter att spärren har släppt kommer du att spärras i 1 år.
 • Om du häver ett tecknat kontrakt innan tillträde eller om du tackat ja till en lägenhet och drar dig ur i sista stund, blir du också spärrad i ett år från att söka lägenhet hos oss.
 • Om du svarar nej till tre lägenheter vid erbjudande inom loppet av ett år, kommer du automatiskt att spärras från att anmäla intresse på en ny lägenhet under en månads tid. Det är därför viktigt att du specificerar dina önskemål angående lägenhet, så att du inte får en massa förslag du ändå inte vill ha.
 • Om du söker studentlägenhet utan att vara student så spärras du i ett år.
 • Om du blir erbjuden en lägenhet och inte svarar på erbjudanden två gånger inom loppet av ett år, kommer du automatiskt spärras från att söka en lägenhet under tre månaders tid.
 • Hyreskontrakt tecknas endast med den huvudsökande. Gemensam inkomst läggs till grund för godkännande i de fall medsökande finns som avser bo tillsammans med den huvudsökande. Eventuell överlåtelse av hyreskontrakt regleras av hyres-, sambo- och äktenskapslag.
Har du inte fått svar på din fråga? Använd vår tjänst ”Frågor & svar” som finns längst ner till höger på sidan.

Information om behandling av personuppgifter när du söker bostad

De personuppgifter som du lämnar i ansökan/intresseanmälan kommer att behandlas i den utsträckning som behövs för att kunna göra en bedömning av om du kan godtas som hyresgäst. Därför behövs uppgifter från personer som kan uttala sig om dig. Genom att lämna uppgifter om referenspersoner medger du att uppgifter får inhämtas från dessa personer. Uppgifter kan också komma att inhämtas från kreditupplysningsinstitut och myndigheter.

Uppgifterna kommer endast att behandlas inom ByggVesta. Du har rätt att gratis en gång om året få besked om vilka personuppgifter om dig som behandlas och hur de behandlas. Du kan också begära rättelse av de personuppgifter som behandlas. Personuppgifterna om dig kommer bara att behandlas under den tid som din ansökan är aktuell. Detta innebär att samtliga personuppgifter kommer att gallras när du har meddelat att du inte längre önskar stå kvar som bostadssökande i vår kö. Detta gäller också om din ansökan om bostad avslås. Om skälet till att ansökan avslagits är att du inte kunnat godtas på grund av misskötsamhet i ett tidigare boende, bevarar vi dock uppgifterna under tre månader efter avslagsbeslutet.

För ytterligare information om hur vi behandlar personuppgifter, se integritetspolicy.

Bo i framtiden

Hitta hem hos oss

Ställ dig i vår bostadskö – det är helt gratis

Kundservice