Ungdomslägenheter Malmö

Sorgenfri

Ljust, härligt och tillsammans i Sorgenfri

I Sorgenfri har ByggVesta utvecklat två projekt med olika karaktär. Fastigheterna ägs sedan 2021 av Granit Bostad AB och förvaltas av ByggVesta Fastighetsförvaltning.

Sorgenfri ska successivt utvecklas till att bli en del av Malmös innerstad och bidra till att den befintliga staden förtätas. Bostäder ska introduceras och växa fram parallellt med att viss industri och verksamhet finns kvar. Bostäder och verksamhetslokaler blandas med butiker, caféer, kultur och fritidsanläggningar.

Kvarteret Trådbussen

Projektet i kvarteret Trådbussen består av två huskroppar med olika karaktär och uttryck. Här finns totalt 94 rökfria lägenheter och två lokaler.

Södra delen har nio lägenheter per plan som nås via generösa entrébalkonger mot kvarterets gård. Huset har ett trapphus med entré från Industrigatan samt från gårdssidan.

Lägenheterna är från 2 rok (46-60 m2) till 4 rok (95-97 m2) och planlösningarna är utformade för maximal flexibilitet, där hyresgästen bland annat har möjlighet att dela av rum och stänga till eller öppna vägg mellan kök och vardagsrum. En lokal placeras i hörnet mot gatan.

Norra delen består av tre trapphus med lägenheter från 1 rok (29-36 m2) till 4 rok (95-101 m2). En lokal byggs i hörnet mot torget.

I källarplan finns ett gemensamt garage för 53 bilar samt cykelparkering och lägenhetsförråd. Innergården, som delas med det andra projektet i kvarteret Trådbussen, nås via tre av trapphusen samt via en portik i fonden av den centrala Spårvägen.

Ungefärlig fördelning lägenhetsstorlekar

1 rum och kök – 5 st
2 rum och kök – 44 st
2,5 rum och kök – 14 st
3 rum och kök – 28 st
4 rum och kök – 3 st

UngBo12 Sorgenfri

Kompislägenheterna i UngBo12-projektet gör verklighet av tankar och idéer från UngBo12, Sveriges första boutställning av och för unga. ByggVesta och Utopia arkitekters förslag tog fasta på ungas egna visioner om hur bra boende ska se ut och vann kommunens markanvisningstävling.

De 11 kompislägenheterna är uttänkta och byggda för att göra det enkelt och trivsamt för vänner att dela bostad. Boendeformen gör det lätt att dela på utgifter som tidning, bredband och el, och ger tillgång till ett större kök med bättre matlagningsmöjligheter jämfört med att till exempel bo ensam i en liten 1:a. Kompislägenheterna är också utformade så att det finns gott om förvaringsutrymmen både i och utanför lägenheten. Hela fastigheten är dessutom rökfri!

Byggnaden ligger indragen från gatan, avståndet mellan trottoar och trärastret är 4,5 meter. Indraget hjälper till att skapa en buffertzon mellan bostäderna och den offentliga miljön samt ger oss möjlighet att skapa en gemensam trädgård i söderläge. Trädgården har plats för gemensam odling, solning och större middagar och hjälper till att ge ett livligt grönt intryck från gatan.

Typplanet rymmer fyra likadana lägenheter som nås via loftgången. På varje våning växer loftgången ut till en balkong genom en öppning i trärastret. Balkongen är stor nog att rymma en försommarmiddag för alla som bor på våningsplanet samt ett par gäster.

Du som är student eller ung vuxen (mellan 18-25 år) kan hyra kompislägenhet hos oss. Mer information om hur uthyrning och kontraktsformer fungerar hittar du i vår hyrespolicy.

I alla våra projekt värnar vi om den biologiska mångfalden. På våra gårdar placerar vi ut extra bon för hotade arter. Det kan gälla fladdermusholkar, fågelholkar eller bon för humlor och vildbin. Det som växter på våra gårdar ska i stor utsträckning vara blommande och nektargivande. I Sorgenfri erbjuder vi allt detta och dessutom möjlighet för de boende att ha en egen liten odling på gården.

Fastigheterna ägs sedan 2021 av Granit Bostad AB och förvaltas av ByggVesta Fastighetsförvaltning.

Arkitekt: Utopia

Status:
Inflyttat
Färdigt:
2017
Typ:
Hyresrätter, Ungdomslägenheter
Antal lägenheter:
105
Kök:
Vita kök från Vedum, vitvaror från Cylinda. Avfallskvarn. Förberett för micro och i Trådbussen även diskmaskin.
Förråd:
Finns till alla lägenheter. Dessutom sportförråd i direkt anslutning till varje lägenhet i Ungbo.
Cykelparkering:
Finns utomhus. I Ungbo under tak samt inomhus med renoveringsbänk och tryckluftspump.
Bredband/telefoni:
ITUX finns som leverantör. I Trådbussen dessutom Comhem bredband och Comhems grundutbud för tv ingår i hyran.
Balkong/uteplats:
I Ungbo har alla boende tillgång till två stora gemensamma balkonger samt loftgångsbalkong. I Trådbussen finns balkong eller uteplats till samtliga lägenheter.
Miljörum:
Finns inga miljörum utan gemensam avfallsstation i kvarteret.

Området

Sorgenfri, Malmö

Mitt i centrala Malmö ligger Sorgenfri, där ett nytt bostadsområde byggs upp på gammal industrimark. I före detta bussgarage blir det kulturverksamhet, och hela kvarteret ska bli ett föredöme med hållbar utveckling i fokus, som dessutom blir helt rökfri.

Sorgenfri, Malmö

Sorgenfri är ett av Malmös största och mest centralt belägna stadsutvecklingsprojekt. Utbyggnaden av de norra delarna omfattar runt 2 500 nya bostäder. Med sitt centrala läge och spännande kombination av industriellt arv och kreativa verksamheter, har området stora möjligheter att utvecklas till en unik stadsdel.

Kommunikation och kollektivtrafik

Sorgenfri ligger centralt i Malmö med gång eller cykelavstånd till det mesta. Flera busslinjer finns på de omgivande vägarna och från Värnhemstorget går både stadsbussar och regionbussar till Skånes större orter. Malmö city ligger på cykelavstånd och centralstationen med den nya Citytunnelanslutningen som snabbt tar dig ut på motorvägen finns inom nära räckhåll.

Skolor och förskolor

I närområdet finns ett brett utbud av både skolor och förskolor. Vid Zenitgatan ligger t ex Bokens och Rörsjöns förskolor. Äldre barn kan välja mellan bland annat Rörsjöskolan, Rönnenskolan eller fristående Östra skolan. Dessutom ligger Malmös nya högskola på Universitetsholmen inom bekvämt avstånd.

Affärer, restauranger och service

Centrala Malmö bjuder på en mångfald av shopping, restauranger och vardagsservice. I kvarteren kring Värnhemstorget finns flera stora livsmedelsbutiker och en galleria. I Sorgenfri kommer det framöver att göras plats för många verksamheter, caféer och restauranger, mysiga butiker och offentlig service.

Natur och fritid

Stadslivet i Malmö bjuder på många möjligheter till både nöjen, aktiviteter och härliga upplevelser! Eftersom Malmö är ”Parkernas stad” är det aldrig långt till närmsta grönområde. Zenits vackra koloniområde är en grönskande tillflykt i vardagen och längs kusten finns både bad, fina hamnar och vackra promenadstråk. Kulturutbudet är stort, och de gamla bussgaragens båghallar kommer att inrymma bland annat utställningar, öppen ateljéverkstad, bibliotek och medborgarservice.

Bo i framtiden

Hitta hem hos oss

Ställ dig i vår bostadskö idag – det är helt gratis.

Kundservice