ByggVesta

  • Mina Sidor/Felanmälan
  • Om oss
  • Bo hos oss
  • Våra projekt
Mina Sidor/FelanmälanStäll dig i köLediga lägenheter

Nyheter

Det händer mycket på och kring ByggVesta. Här hittar du nyheter från utvecklingen av våra hus och projekt, information från kundservice och senaste nytt om våra nybyggda lägenheter.

Nobelus – goda samarbeten

I vårt största studentbostadsprojekt hittills, Nobelus på Campus Flemingsberg, kommer 433 lägenheter snart fyllas med studentliv. Anna Maria Sjölin och Monica Salmi berättar om sitt samarbete i det stora byggprojektet – och varför det är helt nödvändigt att prata förvaltning redan tidigt i utvecklingen.

En av de soligaste dagarna i maj kommer Monica Salmi, förvaltare, och Anna Maria Sjölin, projektledare, tillbaka till ByggVestas huvudkontor efter att ha varit på slutbesiktigning av den första etappen i projektet. Med tre veckor kvar till första inflyttningen är det bara två anmärkningar kvar att åtgärda på 50 lägenheter, konstaterar Anna Maria nöjt.

De senaste två åren, sedan Monica började arbeta på ByggVesta, har de gått på i princip alla byggmöten i projektet tillsammans.

– Jag har en tendens att involvera så många som möjligt, säger Anna Maria.

– Men det är ju jättebra! Jag är också en nyfiken person som gärna vill vara med, och hade du inte bjudit in mig hade jag kommit till dig och frågat, fyller Monica i.

– Jag har en otrolig respekt för byggprojekt, säger Anna Maria. Särskilt för ett såhär stort projekt. Man kommer från olika världar – en person som har jobbat med förvaltning ser andra saker än den som jobbat med byggproduktion, och kommer in med annan expertis som gagnar projektet. Det är projektet som ska värnas och bli så bra som möjligt – det kräver att man är prestigelös.

– Ja, vi ser olika saker. Vi måste gemensamt se till att det blir så bra som möjligt. Därför är det viktigt för mig att vara med från början, för sedan kan man inte ändra så mycket när det väl är byggt, säger Monica.

Båda återkommer till de stora fördelarna med att komma in tidigt i processen. Monica vill fortsätta utveckla arbetssättet så att förvaltningens kunskap kommer in mer redan vid projekteringen, där många förutsättningar spikas. Bland hennes prioriterade frågor finns till exempel sådant som att hellre placera cykelrum i gatuplan än i garaget, och att soprummet alltid ska byggas i första delen av projektet.

Hur olika utrymmen kommer att användas och vilka behov de fyller för de boende är andra områden förvaltarna har riktigt bra koll på, för att till exempel göra ett bra låsschema med nycklar och passersystem. Samarbetet gör också vikten av att tänka långsiktigt extra tydligt – hur funkar lägenheten och miljön att leva i? Om något går sönder, går det att ersätta?

På frågan om vad branschen borde lära sig om samarbete mellan utveckling och förvaltning, svarar Monica med ett skratt: Ju fler kockar desto bättre soppa!

Anna Maria instämmer och preciserar: Ja, om det är på ett strukturerat sätt. Slutprodukten blir bättre när alla viktiga kompetenser är inne i projektet tillräckligt tidigt – det räcker inte med en ingenjör eller utvecklare.

Det märks att båda två är entusiastiska över slutresultatet som nu växer fram.

– Jag tycker att färgerna har blivit jättebra, det är så fint! Det lyser upp riktigt bra när man kommer ner där, säger Monica.

Anna Maria skrattar och berättar att hon från början fick panik över den färgstarka orangea putsen på fasaderna. Men egentligen bekommer det henne inte särskilt mycket om hon själv eller någon annan projektledarkollega inte älskar färgerna. Att Monica som ska se det varje dag gillar det, det är viktigare.

En annan höjdpunkt i projektet är utemiljön. På innergården är en bergknalle bevarad, och runt den ska det bli blommor, grönskande träd och trätrappor att luta sig mot. Om den blir som tänkt kommer det bli riktigt bra, tänker båda två – full av liv med studenter som pluggar och umgås.

– Jag är också väldigt stolt över framförhållningen och planeringen som gör att vi kommer kunna lämna över en färdigställd produkt från development till förvaltningen, säger Anna Maria. Det är såklart tack vare byggaren! Men man ska heller inte underskatta vår roll som beställare, att vi sprungit där och haft en levande diskussion hela tiden.

Överlag lyfter Anna Maria och Monica fram ständiga samtal med alla inblandade som en central framgångsfaktor. Alla är ansvariga för att söka information. Sedan gäller det att vara öppen, bjuda in och ta tillvara alla synpunkter som kommer in även om allt inte går att lösa just nu. Synpunkterna landar i en önskelista från båda sidor om vad som kan bli lite bättre till nästa gång – ett ständigt förbättringsarbete.

Att aktivt söka information, själv sätta sig in i hur saker funkar och se till att det blir gjort beskriver båda två som kännetecknande för hur det är att jobba på ByggVesta.

– Man har ett väldigt stort mandat och förtroende – det är väldigt utvecklande! Jag har lärt mig otroligt mycket, det är väldigt hands-on, säger Anna Maria.

Monica håller med och lägger till att man styr sin egen tid mycket och ansvarar för sitt eget arbete. Och bland det viktigaste för både jobbtrivseln och slutresultatet är goda samarbeten.

Om Nobelus

I juni 2017 flyttar de första hyresgästerna in i ByggVestas stora nya studentboende Nobelus på mitt på Campus Flemingsberg i Stockholm. När alla etapper är klara kommer här finnas 433 lägenheter på mellan 25 och 80 kvm, för studenter, doktorander och forskare. Det blir inte ett traditionellt studentkorridorsboende utan fullt utrustade nybyggda hyresrätter med hög standard – kompletterat med generösa gemensamma utrymmen.

Artiklar

Välkomstvärdar bidrar till en trygg och välkomnande boendemiljö

Senaste Nytt

Öppen Park för allmänheten i Sege Park, Malmö
© ByggVesta AB 2019