Trygghet och gemenskap i ByggVestas studentbostäder - ByggVesta

Trygghet och gemenskap i ByggVestas studentbostäder

Ett reportage från vårt Live to Grow-boende Aurora

Solen skiner över Ektorp en sommarfredag när ett gäng av hyresgästerna på Aurora i Stockholm möter upp för att visa sitt boende. Tillsammans med fotografen Josefine och Auroras förvaltare Monica ger de oss en bild av hur det är att bo i ett Live to Grow-boende.

De vita husen tornar upp sig runt gården, de följer den kuperade tomten lite som snön på en alpkedja. Inuti rymmer de 207 lägenheter om 24–55 kvadratmeter som – trots sina relativt små storlekar – är både ljusa och luftiga. En stor del av dem har balkong som vetter ut mot den gröna gården. Lägenheterna ägs av Grön Bostad och förvaltas av ByggVesta genom konceptet Live to Grow by ByggVesta. Förutom studentlägenheter finns här också ett antal ungdomslägenheter som hyrs ut till personer mellan 18 och 25 år som inte studerar. Vissa av lägenheterna i Aurora är också så kallade kompislägenheter; yteffektiva treor med separata sovrum och gemensamt kök, badrum och vardagsrum som funkar fint för två vänner att dela – det blir väldigt smart både för plånbok och miljö.

Marika har en studentlägenhet på 30 kvadrat och är nöjd med sitt boende:
”Ja, jag uppskattar verkligen planlösningen, den är supersmart! Jag har en tvåa på 30 kvm och den känns på något sätt ändå rymlig. Så är det skönt att ha eget kök och tvättmaskin också.”

Oavsett vilken typ av lägenhet man flyttar in i hos ByggVesta får man en bostad med ekgolv och ljusa väggar, genomtänkt förvaring och noggrant utvalda material. I Aurora är badrummen också helkaklade med dusch och egen tvättmaskin och torktumlare. Med skandinavisk minimalism som grund kan varje hyresgäst enkelt ge sin lägenhet karaktär med möbler och textilier. Via det så kallade Gröna Kontraktet förbinder sig också alla hyresgäster till ett mer hållbart sätt att leva – det gäller allt från energianvändning till sortering av avfall där ByggVesta under lång tid varit en föregångare i branschen.

En viktig del av Live to Grow-konceptet är den områdesansvariga studenten – för att ha närvaro på varje studentboende anställer ByggVesta en student som själv bor i huset. Den områdesansvariga arbetar ett antal timmar i veckan med administrativa sysslor som nyckelutlämning och utlåning av verktyg, men är också en person som kan ha extra koll och som boende kan vända sig till när de behöver någon att prata med. Här på Aurora är Lina områdesansvarig. Hon var en av de första som flyttade in på området under sommaren 2019:
”Det är en positiv och trevlig stämning här – det märks att folk trivs, att man gläds av att området är så fint och att de är nöjda med sin hyresvärd. Själv tycker jag att konceptet med områdesansvarig är jättebra – det blir en flexibilitet i det. Jag ser fram emot att vara med och fortsätta utveckla Live to Grow, vi har stort fokus på trygghet och omsorg och det känns bra i magen.”

AuroraRepotage_JosefineAnjou9

Lina, områdesansvarig på Aurora i Ektorp, Nacka.

Situationen för studenter och unga är inte lätt när det kommer till boende. Från Nacka kommuns sida har man försökt att underlätta – marken som Aurora idag står på är ett av flera kommunalt ägda markområden som man utlyst tävlingar om studentbostadsprojekt kring de senaste åren.

”Äntligen är det liv och rörelse i studentboendet i Ektorp! Studenter och ungdomar är prioriterade grupper när vi bygger bostäder i Nacka. Detta fina projekt, Aurora, är en del i en större satsning från Nacka kommuns sida. Nu är de projekten färdigbyggda och inflyttade. Vi har gjort en insats för studenterna på Stockholms tuffa bostadsmarknad och tackar ByggVesta för ett fint samarbete med ett strålande resultat” säger Cathrin Bergenstråhle som är ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka kommun när hon får frågan vad hon tänker kring Aurora.

Att det är liv och rörelse på Aurora kommer delvis från de gemensamma utrymmen som byggts – att skapa miljöer som bjuder in till spontana möten är något ByggVesta fokuserar särskilt på i sina studentboenden, för att göra det mer naturligt att ta kontakt med sina grannar. I Aurora finns till exempel grillplatser på gården och en sorts läktare eller gradängtrappa. Nyligen blev också områdets lounge och studierum klart – och det är flera som väntar på att det ska öppnas för det boende:
”Jag ser mycket fram emot att använda både lounge och studierum. Jag bodde tidigare i ByggVestas studentboende i Norra Djurgårdsstaden och då använde vi studierummen massor, för när man har grupparbete och när man vill komma iväg hemifrån och plugga”, säger Moa. Hon berättar att nu när våren har varit så fin, har många använt läktaren på gården som pluggplats:
”Läktaren är underbar! Att fika eller hänga där när solen skiner är toppen, man ser folk där mest hela tiden. Och det är härligt att det är så fint upplyst när det är mörkt, det är mysigt att titta ut genom fönstret på det.”

AuroraRepotage_JosefineAnjou6

Auroras lounge

Det är alltså ganska exakt ett år sedan den första inflyttningen gjordes, och sedan dess har nya hyresgäster fått flytta in etappvis. Som de allra första som flyttar in i ett bostadsområde blir man ju per automatik också de som ansvarar för att skapa en kultur bland grannarna. I Aurora märks det tydligt att man är mån om att skapa en varm och välkomnande sådan – här stannar folk och pratar med varandra på gården, ställer upp ytterdörren mot loftgången på varma dagar och bjuder över grannarna på kaffe. I Auroras community-app YourBlock ställs frågor om allt möjligt och i områdets Facebook-grupp postas det om afterworks och fester. Lite färre stora kalas och samlingar har det såklart varit den här våren, men då har man istället grillat och hängt ute på läktaren.

”Det känns som att det finns en verklig vilja bland folk att ses här. Tror det tog en månad innan vi hade gårdsfest första gången. Precis när alla hade grillat klart sin mat började det regna och vi fick ta allt och springa in i cykelrummet och äta” säger Moa. Lina instämmer: ”Ja, Aurora är mer välkomnande och hemtrevligt än andra ställen jag har bott på”.

Aya och Marika lyfter trivseln på området:
”Folk är vänliga – och hyresvärden med! Tycker ByggVesta har varit bra från första början och gjort flera saker för att skapa bra stämning. Jag har aldrig känt mig otrygg eller osäker här.”

AuroraRepotage_JosefineAnjou2

Lina och Aya i studierummet på Aurora

Den lummiga och gröna innergården blir en fin förlängning av det naturområde som Ektorp är – med Nyckelvikens ekar och Långsjöns stilla vatten runt hörnet är det enkelt för alla som bor här att komma ut i naturen och ta en löptur eller få en paus från plugget. Sin nästan lantliga känsla till trots är Ektorp ändå nära Stockholms innerstad – på bara 20 minuter tar man sig till Slussen – och det finns flera sätt att ta sig med kollektivtrafik till och från området.

”För mig som dels är från Dalarna och ibland längtar efter skogen, dels vill springa ett par gånger i veckan så är området tilltalande. Jag är jätteglad att vi bor vid Nyckelviken.” säger Marika.

”Ja, en av de bästa sakerna med att bo i Aurora är området – fast det är lägenheter så känns det som att man bor på landet lite. Men bussarna går ofta in till stan och till universitetet är det jättesmidigt att ta sig”, tillägger Moa, som också ofta cyklar ner och tar båten över till stan: ”SL kör ju dem så det är toppen. Förra sommaren jobbade jag på Lidingö och då tog jag båten över dit varje dag.”

Att Aurora ligger just där det gör är ingen slump, när ByggVesta bygger studentboenden är platser som ligger nära stad, grönområden och kollektivtrafik högt prioriterade. Inte bara för att det är smidigt – forskning har också visat att studenter som har den typen av miljömässiga förutsättningar tenderar att göra bättre ifrån sig i skolan.

För att även skapa trygghet inför framtiden, förlorar hyresgästerna inte sina poäng i ByggVestas kö när de får en studentlägenhet hos dem. Det gör att de som pluggar kan fokusera på sina studier och när de är klara så har de både en utbildning och lite bättre chans att få en hyreslägenhet via ByggVesta någon annanstans.

Av dem vi pratar med så nämner alla ordet ”hemtrevligt” när de beskriver Aurora. Det känns genuint och som att det också är en känsla som man tillsammans vill nära. Aya, som har bott i Aurora i snart ett år, jämför det med sin hemstad: ”I Umeå finns den där känslan du vet, alla känner alla, det är en liten stad. Här känns det som att det finns potential för det också, det är en bra och avslappnad vibe. Det känns som hemma.”

Läs gärna mer om hur vi förvaltar våra studentbostäder här hos oss, eller på Live to Grow by ByggVestas egen webbplats.

AuroraRepotage_JosefineAnjou1

Vi på ByggVesta bygger hem för alla

Kundservice