ByggVesta arbetar för att motverka ensamhet hos studenter - ByggVesta

Hur ByggVesta arbetar för att motverka ensamhet hos studenter

I en ny rapport från Bo-institutet går det att läsa att allt fler unga känner sig ensamma och otrygga. Jämfört med för fem år sedan har antalet unga som känner så ökat med nio procentenheter. Vi på ByggVesta jobbar aktivt med att få de unga som bor hos oss att känna gemenskap med sina grannar.

Bo-institutet berättar i sin rapport att hemmet är den plats där unga oftast känner sig mest ensamma – så många som var tredje uppger att de känner sig ensamma där. De unga som bor i studentlägenhet känner sig mest ensamma av alla tillfrågade. De är dessutom ofta mycket stressade över sin bostadssituation.

I sin undersökning frågade Bo-institutet om vad som skulle kunna minska ensamhetskänslorna hos de svarande. Allra flest nämner lägre boendekostnad för att kunna ha råd med fler sociala aktiviteter, men nästan lika många efterfrågar arrangerade aktiviteter för grannarna och gemensamma sociala ytor i anslutning till bostaden.

 ”Studentkårernas verksamheter är av stor betydelse för många studenters sociala liv. Kårerna erbjuder mötesplatser och evenemang som är både är målgruppsspecifika och studentbudgetvänliga, där studenterna både kan träffa vänner och få utlopp för sitt engagemang. Det är oerhört viktig verksamhet för att motverka ensamhet bland de unga som studerar.” – Oskar M Wiik, Ordförande Stockholms studentkårers centralorganisation

På ByggVesta arbetar vi aktivt med att motverka känslan av ensamhet hos våra unga hyresgäster. Alla våra studentlägenheter omfattas av vårt koncept Live to Grow by ByggVesta där vi vill göra det lite enklare för dem som bor hos oss att hitta vänner och känna trygghet och gemenskap. För att uppnå det erbjuder vi till exempel:

  • områdesansvariga studenter på plats i huset
  • en app för att främja social interaktion
  • gårdsfester och andra sociala event
  • gemensamma studierum och lounger
  • kompislägenheter där man har eget sovrum och delat kök, vardagsrum och badrum.

När man får en studentlägenhet hos oss förlorar man inte heller sina köpoäng i vår kö. Man fortsätter alltså spara från samma poäng som innan fastän man har fått en lägenhet. Det gör att de unga som bor i studentlägenhet hos oss har lite bättre möjlighet att också få en hyreslägenhet hos oss efter studierna.

”Gemenskap i huset är en av grundstenarna i Live to Grow. Det händer mycket när man flyttar hemifrån och kanske till en ny stad för studier. I den situationen kan man som ung student sakna nära och kära alldeles särskilt mycket. Då kan vi som fastighetsägare vara till hjälp och ge våra hyresgäster möjlighet att lära känna sina grannar i en avslappnad, trygg och trevlig miljö.”  – Marit Appelgren, ByggVesta

Du kan läsa mer om Live to Grow by ByggVesta på vår sida om våra olika boendeformer och på Live to Grows egen webbplats.

Kundservice