Bo tillsammans, prisvärt och attraktivt i Sorgenfri

Ort:
Sorgenfri, Malmö
Status:
Inflyttat
Färdigt:
2017
Typ:
Kompislägenheter
Antal lägenheter:
11

Kompislägenheterna i UngBo12-projektet gör verklighet av tankar och idéer från UngBo12, Sveriges första boutställning av och för unga. ByggVesta och Utopia arkitekters förslag tog fasta på ungas egna visioner om hur bra boende ska se ut och vann kommunens markanvisningstävling.

Du som är student eller ung vuxen (mellan 18-25 år) kan hyra kompislägenhet hos oss. Mer information om hur uthyrning och kontraktsformer fungerar hittar du i vår hyrespolicy.

Kompislägenheterna är uttänkta och byggda för att göra det enkelt och trivsamt för vänner att dela bostad. Boendeformen gör det lätt att dela på utgifter som tidning, bredband och el, och ger tillgång till ett större kök med bättre matlagningsmöjligheter jämfört med att till exempel bo ensam i en liten 1:a. Kompislägenheterna är också utformade så att det finns gott om förvaringsutrymmen både i och utanför lägenheten. Hela fastigheten är dessutom rökfri!

Sköna gröna hus

På ByggVesta har vi fattat beslut om att alla våra hus ska vara optimalt energieffektiva utan att det ska kosta extra för hyresgästen. Med den utgångspunkten har vi utvecklat ett koncept som ger oerhört låg energiförbrukning, 55 kWh/m2, nästan i nivå med passivhusstandard. I alla våra projekt värnar vi dessutom om den biologiska mångfalden. På våra gårdar placerar vi ut extra bon för hotade arter. Det kan gälla fladdermusholkar, fågelholkar eller bon för humlor och vildbin. Det som växter på våra gårdar ska i stor utsträckning vara blommande och nektargivande. I Sorgenfri erbjuder vi allt detta och dessutom möjlighet för de boende att ha en egen liten odling på gården.

Beskrivning av byggnaden

Byggnaden ligger indragen från gatan, avståndet mellan trottoar och trärastret är 4,5 meter. Indraget hjälper till att skapa en buffertzon mellan bostäderna och den offentliga miljön samt ger oss möjlighet att skapa en gemensam trädgård i söderläge. Trädgården har plats för gemensam odling, solning och större middagar och hjälper till att ge ett livligt grönt intryck från gatan. 

Typplanet rymmer fyra likadana lägenheter som nås via loftgången. På varje våning växer loftgången ut till en balkong genom en öppning i trärastret. Balkongen är stor nog att rymma en försommarmiddag för alla som bor på våningsplanet samt ett par gäster.

Trender och tendenser

  • Yteffektivitet/Compact living
  • Kollektivboende
  • Mer än bara boende
  • Grönt boende

Bildspel: Ett dygn i en kompislägenhet

Kontaktperson ByggVesta: Kjell Ehrlin 

Arkitekter & bild: Utopia Arkitekter

Ort:
Sorgenfri, Malmö
Status:
Inflyttat
Färdigt:
2017
Typ:
Kompislägenheter
Antal lägenheter:
11

 

På byggvesta.se använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.