Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat svar på några vanliga frågor om kontrakt, hyra och om hur det går till att söka lägenhet hos oss.

Att söka lägenhet hos ByggVesta

Vad händer med min intresseanmälan?

När du sökt en lägenhet hos oss och sista datum för intresseanmälan har passerats kan du inte längre se dina sökta lägenheter under Min profil. Det beror på att vi nu behandlar intresseanmälningarna och då kan du inte längre administrera dem själv.

När sista datum för att lämna intresse har passerat, skickas ett erbjudande ut till de översta i kön. Du har då 7 helgfria dagar på dig att tacka ja eller nej, samt gå på visning av lägenheten. Den person med högst köpoäng som har tackat ja kommer därefter att genomgå en kreditprövning samt bli ombedd att skicka intyg på inkomst till oss. Om personen i fråga uppfyller vår hyrespolicy, kommer vi skicka ut kontraktet per post. Kontraktet ska sedan signeras och skickas tillbaka till oss inom en vecka.

Hur vet jag vilken plats i kön jag har?

För respektive lägenhet som publiceras kan du se poängen för den sökande som har köplats 5. Har du mer poäng än detta får du än högre placering än nummer 5. Har du ett lägre antal köpoäng placeras du längre ned i kön än köplats 5. Mer information om din placering kan du inte få.

Kan jag tacka ja till en lägenhet utan att ha gått på visning av lägenheten?

Ja. Dock rekommenderar vi alltid att du tittar på lägenheten. Har du sett en lägenhet i samma område kan du förvänta dig samma standard på lägenheten du söker.

Kan jag tacka ja till flera lägenheter samtidigt?

Ja. Om du blir tilldelad en av lägenheterna stryks du automatiskt för de andra lägenheterna du sökt.

Kan jag rangordna lägenheter jag har tackat ja till?

Nej, det kan du inte. Om du har högst köpoäng på fler än en lägenhet som du tackat ja till, så kontaktar vi dig, och då kan du rangordna dem.

Varför kan jag  inte längre se en lägenhet jag sökt under Min profil?

När vi avpublicerar lägenheten kan du inte längre se den sökta lägenheten under Min profil eftersom vi då handlägger din ansökan.

Mina köpoäng har försvunnit, vad ska jag göra?

I våra köregler står tydligt att du måste vara aktivt sökande, vilket innebär att du måste vara inloggad på Mina sidor minst en gång var sjätte månad. När tiden för sex månader närmar sig, och du inte har varit aktiv, går ett automatgenererat mejl ut till dig, som påminner dig om detta. Mejlet kan ibland hamna i skräpposten, men det kan också vara så att du faktiskt bytt mejladress under tiden, utan att uppdatera det på Mina sidor – då går mejlet naturligtvis inte fram till dig. Förlorade köpoäng går inte att återskapa.

Jag har höga köpoäng, men kan inte tacka ja till en lägenhet. Varför?

Det kan bero på att du har blivit spärrad att söka lägenhet i vårt system av någon anledning, t.ex. för att du har en betalningsanmärkning eller att du återkommande söker lägenheter som du inte uppfyller hyreskraven för avseende inkomst. 

Kan jag överlåta mina köpoäng till någon annan?

Nej det kan du inte.

Jag bor hos er, men har ingen inloggning till Mina sidor, vad gör jag?

Om du redan bor hos oss behöver du bara uppge ditt personnummer samt din mejladress och be om inloggningsuppgifter, så skickas det till din mejl. Genom att logga in på Mina sidor kan du bland annat registrera felanmälningar, kontrollera avier samt mycket mer. 

Jag har glömt mitt lösenord. Vad gör jag?

Tryck på glömt lösenord inloggningssidan. Fyll i e-postadress och personnummer. Därefter kommer ett mejl att skickas till den angivna e-postadressen. Detta har en liten fördröjning. Vänta tills du fått mailet och skriv inte i dina uppgifter en gång till. Kolla även din skräppost för att kontrollera att mejlet inte hamnat där.

Jag har begärt nytt lösenord men det står att det inte går att skicka uppgifterna. Vad gör jag?

Detta beror på att du varit inaktiv mer än 6 månader. Då nollställs dina köpoäng och din profil tas bort ur vårt system. Detta går inte att återställa. För att söka lägenhet hos oss igen måste du skapa en ny profil.

Vad är först till kvarn-lägenheter och hur hyrs de ut?

När du registrerar dig i bostadskön kan du välja att få förslag enligt dina önskemål om bostad. Slumpvis publicerar vi lägenheter enligt först-till kvarn-principen. Då får du ett mejl omedelbart när vi lägger upp en sådan lägenhet som matchar var och hur du vill bo. Du kan också välja att få en notis från ByggVesta-appen, som vi rekommenderar för att ha bäst chans att se lediga först till kvarn-lägenheter först av alla. (Detta förutsätter att du laddat ner ByggVesta-appen och valt att du vill ha notiser)

 Alla som står i vår bostadskö har lika stor chans att få kontrakt på dessa lägenheter – det gäller bara att vara snabbast med att anmäla intresse. Därefter genereras ett erbjudande till de 7 köande som svarast snabbast (det handlar ibland om sekunder). Så fort de 7 "snabbaste" fått ett erbjudande, försvinner lägenheten från systemet, och går ej längre att hitta / visa intresse för.

För de 7 finns sedan tid att titta på lägenheten och tacka ja eller nej, så länge erbjudandet ligger öppet. Bland de 7 är det  alltid den som visat intresse snabbast, som blir aktuell i första hand, under förutsättning att hyresvillkoren uppfylls. 

På det här sättet hyr vi ut slumpvist utvalda lägenheter från alla våra fastigheter, utom studentlägenheter. Det kan både vara nyproducerade och något äldre lägenheter. För att kunna söka en först till kvarn-lägenhet behöver du vara registrerad i vår bostadskö, och för att teckna kontrakt måste du alltid uppfylla våra hyresvillkor.

Hur går uthyrningen till i ett helt nybyggt hus?

Vid nyproduktioner samarbetar vi oftast med kommunens bostadsförmedling där ca 50% av bostäderna förmedlas. De andra 50% förmedlas via vår kö. Här följer ett exempel på hur en tidsplan för hur förmedling av lägenheter kan se ut vid nyproduktion (avvikelser kan förekomma):

Antal månader innan inflyttningsdagen:

Ca 6 månader:
Information om lägenheterna och kvarteret publiceras på hemsidan under aktuellt projekt.

Ca 5 månader:
Visning av en visningslägenhet i fastigheten (om det är möjligt med hänsyn till den pågående produktionen).

Ca 5 månader:
Alla objekt publiceras på vår hemsida för intresseanmälan. Intresseanmälan är i regel öppen ca 2 veckor. Under denna tid kan du gå in och lämna ditt intresse på maximalt 5 olika objekt.

Ca 4 ½ månader:
Erbjudande om kontrakt går ut till de som står överst i kön, baserat på köpoäng, på vardera lägenhet. Man har då några dagar på sig att tacka ja eller nej. Om man får erbjudande på fler än 1 lägenhet får man lov att tacka ja till alla erbjudanden och man har då också möjlighet att rangordna sina val. Det är dock alltid köpoängen som avgör i slutändan. Så fort man tackat ja till kontraktsskrivning på en lägenhet och har tillräckliga köpoäng begär vi in inkomstuppgifter och tar kreditupplysning. Om kunden uppfyller villkoren i vår hyrespolicy, skickar vi ut kontraktet per post.

 

När du fått ett kontrakt 

Hur hittar jag information om mitt boende?

Generell praktisk information om alla våra fastigheter hittar du här. Har du andra fastighetsrelaterade frågor ber vi dig att kontakta din förvaltare. Har du hyresrelaterade frågor kan du kontakta hyresadministrationen. Mejl och telefonnummer hittar du på din hyresavi och i din trappuppgång.

När får jag min första hyresavi?

Du får din första hyresavi 1–2 veckor innan kontraktet börjar gälla. Denna postas till den adress du angivit på Mina Sidor. Du kan också se din hyresavi som PDF på Mina Sidor.

Kan jag överföra mitt lägenhetskontrakt till min inneboende/person som hyr i andra hand om jag säger upp min lägenhet?

En eventuell överlåtelse av hyreskontrakt regleras av hyres-, sambo- och äktenskapslag.

Måste jag vara folkbokförd på lägenheten jag fått genom er?

Ja, det måste du. Med jämna mellanrum gör vi kontroller på våra hyresgäster mot folkbokföringsregistret. Är man då inte skriven på adressen vidtar vi åtgärder eftersom det i många fall innebär att lägenheten hyrs ut utan vårt godkännande eller att man har fler bostäder än den hos oss.

Får jag ha fler än ett hyreskontrakt i första hand? Är det tillåtet att äga en bostadsrätt eller fastighet och samtidigt ha en lägenhet hos ByggVesta? 

Nej, det är inte tillåtet att ha fler än ett hyreskontrakt för lägenheter i syfte att använda dem som bostad. Om du äger din bostadsrätt eller fastighet och vill flytta till en ByggVesta-lägenhet måste du kunna visa upp ett försäljningsavtal eller liknande som intygar att du kommer att sälja.
Planerar du att hyra ut i andra hand i syfte att prova på samboskap får du inte heller stå på ytterligare ett hyresavtal, utan det bör stå på din sambos namn. 

 

Att söka stundentlägenhet

Jag är ännu inte antagen till universitetet, när kan jag söka lägenhet hos er?

Du kan inte söka lägenhet hos oss förrän du fått ditt antagningsbesked. I början av juli släpper vi lägenheter med inflyttning 1/8, så att du som nyantagen kan svara på ett erbjudande samma dag som du får ditt antagningsbesked.

Kan jag studera på distans och bo i era studentlägenheter?

Nej, du måste studera på den ort du söker lägenhet för. I Stockholm gäller det Stockholms län och i Linköping gäller det Linköpings Universitet och Linköpings Tekniska Högskola (även Campus Norrköping och Hälsouniversitetet).

Kan jag studera på yrkeshögskola eller folkhögskola och söka lägenhet hos er?

Nej, du ska vara antagen till minst 15 högskolepoäng vid universitet, högskola eller annan likvärdig utbildning för att kunna söka studentlägenhet hos oss. Detta innefattar inte yrkeshögskola eller folkhögskola.

Hur många högskolepoäng måste jag studera per termin?

För att bo hos oss måste du studera minst 15 högskolepoäng per termin.

Kan jag teckna ett avtal och hyra ut den till en vän eller son/dotter som studerar?

Du kan aldrig teckna ett avtal för en studentlägenhet om du inte själv är student. Du kan alltså inte teckna ett avtal och låta ditt barn hyra lägenheten i andra hand av dig. Om du vill hyra ut en lägenhet i andra hand till en vän måste du själv bo i lägenheten som student under 6 månader. Därefter kan du hyra ut lägenheten i 6–12 månader på grund av samboskap eller utlandsstudier.

Jag har tagit ett studieuppehåll och ska återuppta mina studier vid terminsstarten. Jag har därför inget studieintyg eller antagningsbesked, vad gör jag?

För att kunna bli tilldelad en lägenhet trots att du inte har något intyg i dagsläget behöver du ett signerat intyg från din studievägledare som visar att du kommer att återuppta dina studier. Vi behöver även ett registreringsintyg så snart du registrerat dig för terminens kurser. Kan du inte visa upp detta vid terminsstart måste du säga upp din lägenhet.

 

Uthyrning i andra hand

Jag ska flytta in i en lägenhet snart, men har fått förhinder att flytta in just då – kan jag hyra ut lägenheten i andra hand i några månader?

Nej, om du har tilldelats en lägenhet kan du inte börja med att hyra ut den i andra hand. Du måste själv bo i lägenheten i minst ett år innan du kan hyra ut den i andra hand. För andrahandsuthyrning finns sedan speciella regler.

Jag har fått tillträde till en annan lägenhet, men eftersom ni har tre månaders uppsägningstid kommer jag att behöva betala dubbla i hyror i en eller flera månader, kan jag hyra ut min lägenhet i andra hand den sista tiden innan mitt kontrakt löper ut? Eller kan jag på egen hand hitta en ny hyresgäst som vill hyra lägenheten tidigare?

Nej, för att kunna hyra ut lägenheten i andra hand måste det bero av studier eller arbete på annan ort. Alternativt att du ska prova på samboskap. Du kan inte heller hitta en egen hyresgäst eftersom vi följer vårt kösystem när vi tilldelar lägenheter. Önskar du att flytta ut ur lägenheten tidigare än uppsägningstiden kan du önska ett annat utflyttningsdatum på din uppsägningsblankett. Observera att du bara kan önska ett datum för första dagen i en månad, aldrig mitt i.

Kan jag hyra ut min lägenhet på egen hand, utan att meddela er?

Nej, det är olagligt. Du ska komma in med en ansökan om andrahandsuthyrning, som sedan ska godkännas av oss innan du kan göra det.

Får jag lov att hyra ut min lägenhet via sidor som Airbnb eller Wimdu?

Nej, det är inte tillåtet.

På byggvesta.se använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.